banner

Zomer vakantie 2016

Door omstandigheden gaan we dit jaar later op pad en ook niet zo lang. Maandag 1 augustus is het vertrek gepland van een reis van 14 dagen. Als we op de parkeerplaats van Ketelhaven aangekomen zijn, komt er een wolkbreuk uit de lucht en blijven we een heel uur in de auto zitten tot het weer droog is.

Om 11 uur gaan we varen richting Den Oever om dan de volgende dag naar Texel te varen. De logstand is bij vertrek 3436 mijl. De wind komt uit het Noordwesten en dat is ook waar we heen gaan. Dus zit er niets anders op dan de motor te gebruiken. De stuurautomaat gaat op 312 graden en we komen er vanzelf. Om 17:45 komen we bij de Stevin sluis en een kwartier later hebben we weer zout water onde de kiel.
We varen de Vissershaven binnen om daar te overnachten, maar krijgen van de havenmeester te horen dat dit niet is toegestaan. Hoewel we dit al jaren hebben gedaan (en betaald) moeten we nu verkassen naar de jachthaven aan de andere kant van de dijk. Helaas is daar nog geen walstroom beschikbaar. Daar wordt de komende winter aan gewerkt.

We liggen er net, als er op de steiger aan de overkant een hevig huilend jong meisje staat. We hoorden kort daarvoor een plons en een gil. Ze had haar nieuwe telefoon in het water laten vallen. "Heb ik eindeleijk een eigen telefoon en dan valt hij in het water. En al mijn mooie foto's zijn nu ook weg!" Haar zusje en vader zijn nog ruim een uur met een verlengd visnetje bezig geweest zonder succes helaas.

Het weer is in de loop van de dag prachtig geworden en we genieten van een mooie zonsondergang.

   

We worden de volgende morgen wakker met prachtig weer en na het ontbijt met heerlijke verse broodjes gaan we om 10 uur het Wad op. De wind waait uit het westen en dus gaat het zeil direct omhoog. De stroom gaat na een kwartiertje ook meehelpen en we zoeven naar Oude Schild. Mooier kan je het niet hebben op het Wad. Als we het Gat van de Stier zijn gepasseerd gaan we de Texelstroom op en met een knoop stroom tegen gaan we naar Oude Schild. Omdat we midden op de dag aankomen is er plek genoeg en dus hebben we een box aan de D-steiger met de kont naar de steiger en de punt tegen de wind in. Er wordt namelijk voor de komende dagen erg veel wind verwacht en dus is deze plek ideaal. We willen een dag of 3 hier blijven en wat over het eiland fietsen.

   

De volgende dag staat er inderdaad een stevige wind en de windmeter laat constant boven de 27 knopen zien en dat is volgens de Beaufort schaal een Harde Wind kracht 7. Maar de zon schijnt wel en dus is het heerlijk op Texel. De eerste dag fietsen we naar Den Burg om daar op de het terras een heerlijke Texelse Skuumkoppe te nuttigen. Voor Ien hebben we een electrische fiets gehuurd vanwege haar recente heup operatie. Marianne ziet dat even aan en wil de volgende dag er ook een.

De tweede dag fietsen we naar De Koog. Op het terras van een strandtent vinden we bewijs van onze beslissing om niet te gaan varen. De zee is erg onstuimig met veel schuimkoppen op het water. Daar hebben we niets te zoeken. Dan maar weer een Skuumkoppe in het glas. Terug fietsen is tegen de wind in en met de tong op de hielen komen we weer bij de boot aan. We hebben mosselen gescoord en die blijken dit jaar van uitmuntende kwaliteit te zijn.

     

De derde dag is stralend en we gaan op de fiets naar De Cocksdorp en de vuurtoren. Omdat dit een tocht is van meer dan 20 km heen en weer terug, hebben we nu allemaal een electrische fiets. De heenweg kiezen we de waddendijk en trappen is niet nodig. De armen spreiden is genoeg voor een snelheid van meer dan 25 km/u. Het is genieten van de zon en de uitgestrekte waddenzee. De terugweg doen we langs de Noordzee kust en rijden daar door de duinen en het bos. Toch zijn we heel blij met de electrische fietsen, want we zien ook mensen die met de fiets aan de hand lopen.

     

Vrijdag 5 augustus zijn de vooruitzichten weer zodanig, dat we onze reis gaan vervolgen. Oorspronkelijk was het plan om weer Vlieland en Terschelling te doen, maar dat lijkt na deze heerlijke dagen op Texel een herhaling en we besluiten de Noordzee kust op te gaan. IJmuiden, Scheveningen en dan via Rotterdam naar binnen.

Het is een heerlijke zonnige dag met een wind kracht 5 uit WNW, dus halve wind. Om half elf vertrekken we richting het zuidwesten. Met het grootzeil dubbel gereefd en de fok maken we een mooie 8 knopen als we eenmaal de Noorderhaaks voorbij zijn. Door drie dagen harde wind is het wel een bumpy ride maar we genieten er van. Om vijf uur liggen we in de marina van IJmuiden en eten een lekker visje in de bekende strandtent Zuidpier.

     

Zaterdag gaan we om kwart voor tien weer op pad naar Scheveningen. De stroming is gunstig en met een zuidwesten wind kracht 4 gaan we de zee weer op. De 25 mijl leggen we vlot af en om 2 uur liggen we in de jachthaven van Scheveningen langs de kant. Het is er opvallen rustig, we hebben wel meegemaakt dat je over de boten naar de andere kant kon lopen. Omdat er weer eens zwaar weer voorspeld wordt vinden we dit erg plezierig. We blijven dus een paar dagen. We gaan op de leenfietsen van de havenmeester, gesponsord door de Jumbo en Vrolijk naar de pier om te zien hoe die er bij staat. De Bungyjump is weer in bedrijf en het reuzenrad op het afgebrande eiland is al in aanbouw. Later blijkt het al gauw af en is de opening op 19 augustus. Het is 's avonds te fris om buiten te zitten en we vermaken ons met het Keezen. Dit is " Mens Erger Je Niet" met kaarten ipv dobbelstenen en twee tegen twee.

     

Met al dat stevige weer is het plannen van de reis ingewikkeld. We willen heel graag door de Rotterdamse haven varen en dan via de staande mast route weer naar huis. De stroming en de wind is goed om naar het zuiden te gaan, maar de Nieuwe Waterweg is getijden water en er staat 's middags een tegenstroom van 2.5 tot 3 knopen. Hierdoor zouden we na 4 uur bij de Erasmus brug aankomen en dan gaat hij niet meer open. Met spijt besluiten we dan toch maar weer via IJmuiden naar Amsterdam te varen. Om niet al te veel last van de stroom op de Noordzee te hebben gaan we vroeg op pad. Om acht uur zijn we buiten en met een voorspelling van kracht 5 varen we tussen de havenhoofden naar buiten. Maar buiten bleek de werkelijkheid weer eens tegen te vallen. Er stond een ruime 7 en de golven waren indrukwekkend hoog. We werden van het zuiden ingehaald door een buien complex en de wind nam toe met regelmatig uitslagen tot 50 knopen op de windmeter, Dat is dus 10Bft! De golfhoogte liep op tot zo'n 5 meter. Dit hadden we nog niet eerder meegemaakt, maar doordat we op tijd de fok hadden weg gehaald en het grootzeil dubbel gereefd was vanaf het vertrek, ging het goed. De motor draaide de hele tijd mee op kruissneldeid (2400 rpm). Het schip kan het prima hebben en snijdt mooi door de lange golven. Dat is een veilig gevoel en daardoor hadden we er zelf vertrouwen in. De dames vermaakten zich ook prima met om zich heen kijken en lezen.

In Scheveningen hebben we vernomen dat door het sluiten van de Velzertunnel en dus het verkeer over de sluis deze maar zeer beperkt draait voor de scheepvaart. Als we aan komen varen staat de brug al open en gaan we zo snel mogelijk naar binnen. Wat een mazzel! Een 10 minuten later hebben we alweer zoetwater onder de kiel en gaan we over het Noordzeekanaal door naar Amsterdam. De Sixhaven is het doel als er plaats is. Gelukkig is het nog vroeg en om twee uur liggen we in een box van de Sixhaven.

     

Omdat we een dag blijven gaan we het rubberbootje opblazen. We hadden het meegenomen om op Vlieland naar een zandplaat te varen. Dat is er niet van gekomen, maar gebruikt worden zal hij. Alles doet het en we varen het IJ over naar het Scheepvaart Museum en weer terug. Op het IJ is het erg druk en we komen tussen een rondvaart boot, binnenvaartschip en de pont terecht. De keuze die ik maak voert ons door de hekgolf van de veerpont en bezorgt ons een flink nat pak. Maar we volbrengen de tocht zonder verdere kleerscheuren. Het is 's avonds niet zo koud en we genieten aan dek van een glas whiskey en het uitzicht op het vroegere Shell gebouw, dat nu een hotel en restaurant is en mooi verlicht tegen de avondlucht.

         

Woensdag gaan we op pad naar het Rijksmuseum. Via de telefoon bestellen we toegangskaarten zodat we niet in de rij hoeven te staan. Het is er gezellig druk en we beginnen op de 2e verdieping van de gouden eeuw. De Nachtwacht valt direct in het oog en daarnaast de beoemde Marten en Oopjen portretten van 80 miljoen. Toch heel indrukwekkend om te zien. We zien ook diverse werken van Mesdag, die het oude Scheveningen prachtig in beeld heeft gebracht.
Op de eerste verdieping de wat modernere werken, waarbij schilders als Breitner en Koekoek ons opvallen.

     

Donderdag plenst het zo van de regen dat we geen zin hebben om verder te varen en blijven nog een dag. Om boodschappen te doen wandelen we naar de Dirk in Noord. Achter de Aeolus haven weten we dat het oude Stork gebouw tot restaurant is omgebouwd en we willen dat zien. Maar daarvoor staat een enorma "Foodmarket" en dat blijkt een nieuwe Jumbo XXL te zien. We gaan naar binnen en kijken onze ogen uit. Wat een fantastisch winkel concept! Allemaal afdelinkjes met elk een enorm assortiment, bijv Ontbijt met onnoemelijk veel soorten cerials en andere ontbijt zaken. Heel veel vers zoals vis, vlees, vegetarisch. Alles kan je ook laten klaarmaken en in het restaurant nuttigen. Een Indische toko, een pizzaria, noem maar op.

Voordat we boodschappen gaan kopen gaan we eerst naar Cafe Restaurant Stork (Vis aan 't IJ). Door de plensregen gaan we binnen zitten, waar de industriele sfeer noch helemaal aanwezig is, zoals de oude vloer en de hijsinrichting aan het plafond. Geweldig!
Beladen met boodschappen gaan we dan weer naar de boot. Daar aangekomen varen net de twee grote passagiersboten weer die aan de overkant lagen. Ze steken overal boven uit.

 

Vrijdag is het weer helemaal opgeknapt en gaan we op weg naar Volendam. We hebben geen haast en om 11 uur varen we het IJ op naar de Oranje sluis. Het is er redelijk druk en we moeten nog even wachten. Dan stopt plotseling de motor. Starten helpt niet, hij wil niet blijven lopen. Gelukkig staat de wind schuin van achteren en we laten ons zachtjes tegen het steigerwerk drijven. Helaas is dat wel lagerwal en we stampen flink. Alle stootwillen gaan er tussen om schade te voorkomen.

De eerste gedachte is een vervuild filter en ik draai het een kwarte slag om een schone kant voor de ingang te krijgen. Helaas helpt dat niet. Dan moet de nood tank er maar weer tussen, die is zeker niet verstopt. Helaas helpt ook dat niet en dus roepen we hulp in. Da sluiswachter kan ons geen hulp bieden en we gaan aan de slag met diverse telefoon nummers via internet. Uiteindelijk komen we terecht bij een aardige man van SleepjeSloepje. Hij had weliswaar een afspraak maar die kan hij wel verzetten. Even later kwam het kleine gele slepertje er aan en maakte vast. Hij wist een monteur die wel tijd had, het was immers vrijdag middag! We gingen op weg naar Zeeburg en kwamen in een kanaal terecht met woonarken en een klein bedrijfje vlak voor een brug. Kleijer Scheepsmotoren stond er op het bord en 3 oudere heren stonden ons op te wachten. Ze doken de motor ruimte in en vroegen vanalles. Over de vuile tank, het nood tankje, ontluchten enzovoorts. "Nou laat maar eens draaien." met nog het nodige ontluchten liep de motor uiteindelijk op de nood tank, maar niet erg regelmatig. Af en toe ging het toerental omlaag en door op de pompbal van de nood tank te knijpen ging het toerental weer omhoog. Het moet in in de aanvoer zitten. Volgens hem lag de oorzaak in een defecte opvoer pomp. Die zit tussen het grof filter en fijnfilter en haalt de brandstof uit de tank. Heel vergelijkbaar met een ouderwetse mechanische benzinepomp van een automotor. Geen punt, er werd even gebeld en iemand sprong in de auto en het pompje werd direct opgehaald. Dat zetten we er morgen wel even in. Maar dat is op zaterdag? Nee nee, geen punt morgen varen jullie weer. Wat een ervaring en vakmanschap huist in dit bedrijfje aan het Zeeburgerpad, de eigenaar is 79 en zijn beide werknemers ook de pensioen leeftijd al gepasseerd.

De volgende morgen werd de montage in de werkplaaats eerst voorbereid, omdat de montage blind op gevoel moest gebeuren. Het pompje en de slang op de juiste hoek gemonteerd, een pakkingkje er aan vast geplakt. losse tapeinden in het motorblok om de pomp op de juiste plaats te krijgen en die een voor een vervangen door de originele bouten. Een nieuw filter werd voor de zekerheid geplaatst en de hele handel nauwkeurig ontlucht. Daarna proefdraaien. Hij startte direct en na een kwartier op 2400 toeren draaien met draaiende schroef zonder een misslag, riep hij, zo en nu volle kracht. Dat ging altijd erg moeizaam en met veel rook gepaard, maar nu moeiteloos en rookvrij. Zo had de motor nog nooit gedraaid. Allemaal vrolijke gezichten bij ons en de monteurs. We hebben er vertrouwen in. De eigenaar kwam met de rekening en nog een extra reserve filter (je weet maar nooit!). Wat een geweldige service was dit. We kunnen om half twaalf weer op weg naar de Oranjesluis.

             

Ook de Oranjesluis en de Schellingwoude brug waren ons gunstig gezint en al snel waren we op het Markermeer. Volendam is onze laatste haven van deze vakantie en we gaan liggen in de oude haven voor de Dijk. Het is zaterdag avond en uit de kroegen op de dijk schalt weer een herrie van jewelste. Wat een gezelligheid! En natuurlijk genieten van een heerlijke vette paling.

Zondag 14 augustus maken we om half elf los en gaan onder vol zeil op weg naar Ketelhaven. Voor Lelystad bergen we de zeilen netjes op omdat er daarna toch niet meer gezeild kan worden door de windrichting. De brug voor de sluis staat open als we aan komen varen en we zetten voor het eerst de motor op maximaal toerental en zonder een spoortje rook en met 6.8 knopen scheuren we de sluis binnen. Meteen achterons gaat de brug omlaag. Dit gaat wel erg voorspoedig zo. Het laatste stuk schijnt de zon en genieten we van een biertje. Al met al toch een prachtige en enerverende vakantie. Om 4 uur liggen we in onze box in de Ketelhaven en staat de log op 3623 mijl. We hebben 187 mijl afgelegd en ervan genoten.