banner

Zomer vakantie 2015

18 juli vertrek Ketelhaven om 10:30 naar Amsterdam (19:00)

De reis van deze zomer heeft als resisdoel de Zuid Engelse kust en Isle of Wight. We hebben ons lang van te voren ingelezen over welke havens te bevaren zijn en wat er in het gbied te beleven valt. De wind is echter al lang uit het zuid-westen en we weten niet of we zover komen. De voorbereidingen zijn getroffen en het log heeft een beging stand van 2228 mijl. De voorraden zijn aan boord en om half elf vertrekken we van onze ligplaats in Ketelhaven en gaan richting de Ketelbrug. De zon schijnt en er staat een forse 25 knopen wind uit ZW, dus we zetten alleen de fok. Het eerste doel is Amsterdam en we willen de nieuwe Amsterdam Marina bekijken. Daar krijgen we een ligplaats aan de A-steiger, die direct aan het IJ ligt. We genioeten daar van alle drukt op het water en krijgen een prachtige zonsondergang. Hans en ik gaan aan de overkant een biertje drinken, in een beroemde kroeg, die erg veel soorten bier op voorraad heeft. Marianne en Ien blijven aan boord. Eerst hebben we een Indian Pale Ale en dan een Budweiser. De barkeeper legt uit, dat dit niet dat Amerikaanse bocht is, maar het origineel uit Budvar Tsjechie. Het smaakt ons uitstekend en we gaan met de laatste pont weer naar de boot terug.

19 juli Amsterdam (10:15) - Braasemermeer (20:15)

De volgende dag is het weer nog steeds niet gunstig. Het regent af en toe en er staat nog steeds een windkracht 5 uit het zuiden. Gezien de weersvooruitzichten kiezen we dus voor de staande mast route, via Haarlem naar Zeeland. Om kwart over tien gooien we los en gaan het Noordzee kanaal op. Mooi op tijd komen we bij zijkanaal C en de brug gaat open, zodat we vaart kunnen maken, om op tijd de Brug C in de rijksweg A9 te passeren. We moeten de opening van 13:00 halen, anders kunnen we pas om 20:00 er door. De openingstijden zijn wel op elkaar afgestemd en alles klopt. Na een flink aantal bruggen en sluizen komen we door Haarlem en gaan dan bij Cruquius stuurboord uit richting de Kagerplassen. We zijn daar redelijk vroeg, zodat we besluiten door te varen naar de Braasemermeer. Daar zijn 3 grotere marina's en we kiezen de laatste. Om kwart over acht maken we vast aan een buiten steiger. Net als 2 jaar geleden, in de eerste marina, is het hier ook weer uitgestorven. Eten, slapen en weer doorvaren is het devies.

20 juli Braasemermeer (09:00) - Dordrecht (19:30)

Om 09:00 vertrekken we weer en gaan op weg naar Dordrecht. In Alphen a/d Rijn gaan we na de Molenaarsbrug bakboord uit, maar moeten wachten op een vrachtschip dat van rechts komt. We haken onmiddelijk aan bij dit schip en laten ons met een gang van 6 knopen door Aplhen en Oude Rijn voeren. De bruggen gaan als magisch vanzelf open. Na de Swaenswijk brug is het feest voorbij en sluiten we aan bij een eerder konvooi. De volgende brug is n.l. de Hefbrug Gouwesluis, een kombinatie van een hefbrug voor auto's en een draaibrug voor het spoor en daar kan de vrachtboot gewoon onderdoor, maar wij moeten wachten. In Alphen passeren we de werkzaamheden bij de Juliana brug, waar het volgend weekeinde het nieuwe brug dek geplaatst zal worden. We weten dan nog niet wat daar de toekomst zal brengen. Een paar dagen later horen we dat het nieuwe brugdeel inclusief 2 grote kranen omgevallen is, boven op een aantal huizen. De staande mast route is voorlopig geblokkeerd De beroepsvaart moet 2 dagen omvaren en de zeiljachten moeten over de Noordzee. We hebben dus erg veel geluk, dat we er op tijd door zijn.

In Dordrecht aangekomen horen we dat de havens vol liggen, maar de Wijnhaven zegt nog plek te hebben als we bellen. We krijgen een mooi plekje aan de steiger i.v.m. het slecht ter been zijn van Ien met haar nieuwe heup prothese. Maar als we vragen waar de toiletten zijn, krijgen we als antwoord: "Die hebben we hier niet" Dus gaan we direct aan het bellen. De Jachthaven St. Maartensgat even verderop heeft nog wel een plekje voor ons. We hebben er eerder gelegen en gaan direct weer naar buiten. Even verderop gaan we onder de hand bediende Mazelaarsbrug het kleine, maar gezellige kommetje onder de toren van Dordrecht in. Tevreden genieten we van onze aankomst borrel.

21 juli Dordrecht (11:00) - Oude Tonge (16:30)

Om 11 uur vertrekken we om op tijd bij de spoorbrug te zijn, die om 11.12 uur open gaat. We worden verrast door een enorm groot konvooi van zeilschepen die liggen te wachten. Zo groot hebben we nog niet eerder gezien. Omdat de brug opening aan de BB zijde is moeten we direct erna oversteken. Dat is een uitdaging met al die zeilers en de drukte van de beroepsvaart, maar iedereen komt goed aan de overkant. Dan is de drukte voorbij en varen we in alle rust over de Dortse Kil en het Hollansch Diep naar de Volkerak sluis die we vlot passeren.

Omdat we deze zomer op zoek zijn naar haventjes waar we nog niet eerder zijn geweest, komen we op de kaart Oude Tonge tegen. Een smal slootje voert naar het oude plaatsje op Goeree. We bellen de havenmeester voor informatie over toegang en beschikbare ligplaats.
"Gezellig dat jullie komen en er is nog een mooie ligplaats. Nee hoor de diepte van 1.90m is geen probleem. het midden houden en bij de drempel halverwege even gas geven" Na het eerste sluisje dat buiten gebruik is en dus altijd open staat, wordt het spannend. We moeten al flink gas geven. Als we angstig geworden door het gepiep van de dieptemeter, achteruit willen is er geen beweging meer in te krijgen. Toch nog maar even bellen, maar we worden gerust gesteld. Dan maar vol gas vooruit en inderdaad gaan we weer door. Met vol gas halen we 3 knopen, maar een stukje verder gaat het weer en we bereiken het kommetje van de haven. Om half vijf liggen we aangemeerd en vieren een behouden aankomst. Voor de boodschappen hoeven we niet ver. Vlak achter de haven is een Albert Hein en een Lidl. dus we vullen onze voorraad weer aan. In Zeeland genieten we aan boord van een heerlijk maaltje verse Zeeuwse mosselen, die dit jaar geweldig zijn.
Op onze vraag aan de havenmeester over de ondiepte, zegt hij doodleuk; "Als ik dat tegen iedereen zeg, komt er geen hond meer!"

22 juli Oude Tonge (10:45) - Zierikzee (14:30)

De planning voor vandaag is een haven die we al eerder wilden bezoeken, maar nog niet gedaan hebben: Zierikzee. Omdat dit jaar in het teken staat van nieuwe havens gaan we naar Zierikzee. Het is niet ver varen en dus hebben we geen haast. Om 10:45 maken we los en gaan met angst en beven het slootje door. We halen diep water, maar merken daar dat de boot trilt en we zijn 1 knoop snelheid kwijt. Op 2400 rpm van de motor halen we nu nog maar 5 knopen in plaats van 6.2. We hebben blijkbaar een hoeveelheid waterplanten in de schroef en proberen dat nmet een stuk achteruit varen op te lossen, maar zonder succes. Op naar de Krammersluis.

Over de sluis ligt een vaste brug, die met de waterstand van dat moment op 18.10 m ligt. We hebben dus ruim een meter over gelukkig. Na de sluis hebben we zout water en kunnen we zeilen. Wel moet er een tweede ruif in want er staat een stevige wind. We zijn net te laat voor de opening en moeten nog een half uur wachten. Op de motor gaan we onder de brug door en varen we het kanaal van Zierikzee binnen. Voor de stad ligt een jachthaven met een lange steiger en meerpalen. In de stad kan je langs de kant, maar dan liggen we gestapeld en dat is voor Ien niet handig, dus gaan we tussen 2 palen liggen aan de steiger. Dit kost ons weer eens de vlaggenmast, die steeds korter wordt. Met wat snijden en schuren maken we hem weer passend. Zierikzee is een schitterende plaats met veel oude huisjes en leuke winkeltjes. De dames genieten volop. Op het grote Havenplein midden in de stad drinken we een lekker biertje.

23 juli Zierikzee (09:10) - Vlissingen (15:40)

om 09:00 vertrekken we uit Zierikzee en zeilen met een rustig gangetje naar Neeltje Jans maar besluiten eerst in Roompot brandstof te bunkeren. Bij het varen op de motor merken we dat we nog steeds niet meer dan 5 knopen halen. Als de tank weer vol is probeer ik met de bootshaak te voelen bij de schroef, maar ik kan er niet bij komen. Dan loopt er een man langs die belangstellend vraagt of er wat in de schroef zit. Ik vertel wat ons in Oude Tonge is overkomenen en hij zegt dat hij een duikmasker aan boord heeft. Beter nog: een zoon die dit vast een leuk klusje vindt. Even later komen er drie jongelui in zwembroek en duikbril aan. Ze hebben een GoPro camera mee gebracht om het onder water ook te filmen. Ze wisselen elkaar af en na een aantal duiken hebben ze alle troep van de schroef af kunnen krijgen. We geven ze wat geld als dank en gaan weer onderweg. Inderdaad, de boot trilt niet meer en we halen weer de volle snelheid. Wat een mazzel was dat!

We gaan door de sluis en varen eindelijk op de Noordzee. Bij West Kapelle gaan we de bocht om richting Vlissingen. Daar valt de wind echt weg en moeten we op de motor verder. Door de nauwe Sardijngeul varen we voor de Boulevard van Vlissingen langs en zien al gauw mijn oude schooltje. Een schitterend wit gebouw met toren: De Zeevaartschool De Ruyter.
Het tij komt goed uit als we bij de Koopmanshaven zijn. De ingang heeft n.l. een drempel die we 2 uur voor tot 2 uur na laag water niet over kunnen. We krijgen aanvankelijk een plek helemaal achterin, maar voor Ien is dat wel ver lopen naar de toiletten, dus krijgen we later een plek in het midden.

Net als 2 jaar geleden (was blijkbaar de zelfde week) was het weer Kermis in Vlissingen en die staat altijd rond om de haven. Het was weer een gezellige drukte om ons heen. Marianne en Ien kunnen het niet laten om een rondje te doen. Dat komt omdat ze vroeger in Apeldoorn naast de Kermis op Marialust woonden en daar heel wat tijd hebben doorgebracht. Er staat ook een antieke "Rups" en daar moeten ze in.
In de loop van de dag komt er een identieke Dehler 36 CWS naast ons liggen en dat is altijd een mooie gelegenheid om wetenswaardigheden uit te wisselen. Zo zien we dat hij de anti-slip op het dek heeft vernieuwd en horen we hoe en met welke verf hij dat heeft gedaan. Een mooie toekomstige klus voor ons. Die avond worden we door onze vriendin Karin uitgenodigd om naar het vuurwerk te kijken. Haar moeder woont in de flat naast het Arsenaal, achter de haven en het vuurwerk wordt voor haar deur afgestoken. Vanaf haar balkon op de tweede verdieping is het een geweldig gezicht.

De volgende dag trekt de wind aan tot een storm van 9 tot 10 Bft boven heel Nederland. Later horen we dat die ook in Ketelhaven goed heeft huis gehouden. Maar we liggen veilig in het kommetje van Vlissingen en genieten bij de loodsen pier van het spektakel van de loodsboten en golven op de boulevard. We blijven liggen tot het weer tot rust is gekomen buiten.

26 juli Vlissingen (11:00) - Goes (18:30)

Het blijft voor de Belgische kust nog flink door waaien en een overtocht naar Engeland is zo niet verantwoord. Dus besluiten we Zeeland verder te verkennen. We vertrekken om 11:00 en gaan naar het Kanaal door Walcheren. Om 09:00 's morgens is er een "Groen Licht konvooi" maar dat was ons te vroeg, want we willen naar Goes of Veere en dat is maar een paar uurtjes varen. Na de Keersluis van Vlissingen komen we langs het Roeibotenhuis van de Zeevaartschool. Daar gaf "Vader Dop" ons les in roeien. Ik hoorr hem nog roepen "Haal op Gelijk!" en ook "Lange halen Mooie kinderen" Verder leerden we daar ook een beetje touw splitsen en knopen.

Bij Middelburg is er blijkbaar wat oponthoud geweest, want we halen het konvooi in en daarom is het tussen de Schroebrug en de Stationsbrug een enorme drukte met grote en kleine zeil en motor schepen. De bruggen gaan één voor één open en dat is dan een heel gedrijf op het water. Alles gaat goed en we gaan op weg naar de sluis bij Veere. Ook hier zien we dat het druk is en we besluiten om naar Goes te varen. Het Veerse meer is heerlijk om te varen, maar het regent de hele dag al flink en we zijn doorweekt. Door de sluis bij Het Sas gaan we een flink eind omhoog en varen door het kanaal naar de oude kom midden in de stad Goes. Het is er aardig vol maar we vinden nog een mooie plek naast een grote motorkruiser. Het weer blijft tegen werken en we vermaken ons met het oud Hollandse spel Keezen.

29 juli Goes (13:00) - Roompot (18:30)

Na drie dagen zijn we het zat. Het weer lijkt op te knappen en dus wagen we weer een poging om naar Engeland te gaan. Buiten op de Ooster Schelde staat er nog een enorme deining van wel 2 á 3 meter en we stampen zo hard dat we besluiten in Zierikzee een oppertje te zoeken. Bij het centrum kunnen we langs een viskotter aanleggen en wachten af tot de wind volgens de voorspellingen wat gaat minderen. Om half vijf moet het maar en gaan we naar Roompot, maar van minder deining is niet echt sprake. Om half zeven liggen we in Roompot aan de steiger. Als we de stroom aansluiten gebeurt er niets. geen stroom. Dan maar een andere paal. Ook niet, nog een paal zonder succes. Dan maar de havenmeester er bij gehaald. Dan blijkt al gauw dat we zelf de oorzaak zijn. Zodra onze stekker er in gaat, slaat de aardlek er uit. Ik snap wat er aan de hand is, de walstroomkabel ligt in de ankerkist en die heeft natuurlijk bij al dat gestamp een boel zeewater over zich heen gehad. Ik zeg tegen de havenmeester, dat ik de stekkers in zoet water ga spoelen en hij laat de sleutel van de kast bij ons achter. Na goed spoelen en drogen van beide stekkers werkt alles weer en ik zet ook de aardlek schakelaars van de andere 2 palen weer goed, want die waren er natuurlijk ook uit gevlogen.

's Avonds gaan we de route naar Engeland voorbereiden. Ontbrekende waypoints worden op de plotter ingevoerd en de koers op de kaart getekend en in de plotter als route aangemaakt. Bestemming is eerst voorlpig Ramsgate en daarna zien we wel verder.

30 juli Roompot (12:00) - Zeebrugge ( 20:00)

We worden de volgende morgen wakker met flinke regen. Ik breng de sleutel van de electriciteitskast terug en haal gelijk verse broodjes. Gezien het tij is rond de middag een goede vertrektijd voor België en dus gooien we de touwen los om 12:00 uur en gaan op weg naar de sluis bij Neeltje Jans. Het regent nog steeds behoorlijk en na Domburg krijgen we ook te maken met flinke deining. De golven hebben naar ons idee wel een hoogte van 3 meter. Tegen 20:00 varen we Zeebrugge binnen en hebben een ligplaats helemaal achterin bij het lichtschip West Hinder en de oude onderzeeboot. Het weer is inmiddels goed opgeklaard en er schiijnt zelfs een aardig zonnetje.
We weten achter de haven een leuk "Frietkot". Als we er aankomen blijken ze er een Frietkot de Luxe van te hebben gemaakt. Er is een ruime zitgelegenheid met een gezellige aankleding. Je kan er mooie menu's krijgen en heerlijke Krab croquetten.

31 juli Zeebrugge (10:00) - Nieuwpoort (15:30)

De volgende bestemming is Nieuwpoort, ook weer een haven waar we nog niet eerder zijn geweest. Het is dé Zeezeilers haven van België en er zijn meerdre grote jachthavens. We zeilen er met een mooi zonnetje maar weinig wind (Oost-2Bft) in 4 uur naar toe. We kiezen voor de Jachthaven Nieuwpoort aan de rechterkant, want dat is niet zo ver van de stad. We leggen eerst bij het haven kantoor aan, om brandstof te bunkeren. Daar komt ook de waterpolitie op ons af en we krijgen papieren controle. BTW verklaring en paspoorten worden nagekeken. Als alles in orde blijkt wordt er vriendelijk afscheid genomen. Van de havenmeester krijgen we een plek aangewezen en we kopen tevens was en droog munten. De voorzieningen zijn mooi en modern. We liggen aan een steiger vlak langs de dijk en bij laagwater kunnen we zien dat het verval hier zo zuidelijk al aardig groot begint te worden. We liggen met de kiel bijna in de modder en de trap naar de wal is enorm stijl.

We wandelen naar het stadscentrum waar veel gerestaureerde oude gebouwen staan. Wij kennen deze stad van de bekende Slag bij Nieuwpoort in 1600, een jaartal dat iedereen wel kan onthouden. Maar in de Eerste Wereld oorlog (La Grande Guerre) is er hier flink huis gehouden. Er was op foto displays te zien, dat het centrum met de grond gelijk was gemaakt en dat is na de oorlog gerestaureerd in originele stijl. De gebouwen zien er dus oud uit, maar zijn het niet. Er is een gezellig centraal plein met een leuk terras waar we een lekker biertje nuttigen. Die avond is er een prachtige zonsondergang. We overleggen wat de volgende stap wordt, maar ondanks dat de vooruitzichten goed zijn hebben we er al meer dan 2 weken op zitten van de vakantie. Als we de oversteek maken wordt de terugreis wel een erg haastige zaak en daar hebben we een hekel aan. Het moet vooral relaxed zijn. Dus besluiten we om op ons gemak weer aan de terug reis te beginnen. Blankenberge wordt de volgende bestemming.

1 augustus Nieuwpoort (11:00) - Blankenberge (14:30)

Slechts 18 mijl varen. Met een rustige westenwind kracht 3 zeilen we naar Blankenberge. Het is lekker warm. De toegang van Balnkernberge heeft een drempel, die we net als in Vlissingen 2 uur voor tot 2 uur na laagwater niet over kunnen. Daarom gaan we om 11 uur weg en varen rond 14:30 tussen de "Staketsels" door de haven in. Het is er stampvol, maar we mogen aan de meldsteiger voorin de haven aanleggen. Een pracht plek, want zo is er veel te zien van in- en uitgaande schepen. Om de warme zon een beetje te weren tuigen we een zonnescherm op.

Een trein reisje naar het schitterende stadje Brugge is voor morgen op de agenda gezet. We zijn daar 2 jaar geleden ook al naar toe geweest, maar dat was toen niet zo'n succes en hebben we niet alles gezien, dus doen we het nog eens over. Door het schitterende weer is het afschuwelijk druk in Brugge, maar we hebben de tijd en lopen langs veel mooie oude gebouwen. Er is een grote snuisterijen markt waar de dames zich goed vermaken. Wafels met warme kersen en slagroom is beroemd in Brugge en vragen waar de lekkerste zijn. Een klein winkeltje in een zijstraatje vinden we al gauw en dan is het smullen geblazen.

2 augustus Blankenberge (07:30) Stellendam (17:00)

Met ruime wind en een heerlijke lange deining zeilen we naar Stellendam. De mededeling dat we iemand aan boord hebben die slecht ter been is, doet ook hier weer wonderen. We liggen in een grote box vlak bij de voorzieningen. De douches en toiletten zijn prachtig gerenoveerd sinds de vorige keer. Wat een genot om zo royaal te kunnen douchen. Deze jachthaven heeft gratis fietsen ter beschikking. Op de bekende Postcode Loterij fietsen gaan we boodschappen doen. We besluiten nog een nachtje te blijven, om zo op de fiets wat van de omgeving te verkennen. We komen in schitterende dorpjes zoals Havenhoofd, Ouddorp en Goedereede. Plaatsen nog niet omringd door witte bungalows, je waant je 50 jaar terug.
Die avond maken Hans en ik een heerlijke Pasta klaar. Ik snij de ingrediënten en Hans staat aan het fornuis. Wijntje erbij en genieten maar. Hans en ik koken vaker, maar de keus is dan toch overwegend Italiaanse keuken.

5 augustus Stellendam (08:00) - Scheveningen (13:00)(

Om met de stroom mee te kunnen varen naar Scheveningen vertrekken we om 08:00 uur uit Stellendam. Het is mooi zonnig weer, maar de wind is variabel en niet erg sterk. We zetten wel de fok en zetten de motor bij. Bij de Maasmond is het niet druk en we kunnen na ons aangemeld te hebben rustig oversteken naar het noorden. Uitgaand is er wel een sleepboot met een grote sleep er achter. Sector Maasmond meldt voor de zekerheid, dat we niet achter de sleepboot moeten oversteken, maar achter de sleep, die ook nog 50 meter boeien lijn er achter heeft hangen voor de koersvastheid.

Even later krijgen we Scheveningen al in zicht en om 13:00 varen we tussen de havenhoofden de haven binnen. Het is nog vroeg en dus komen we als tweede aan de steiger te liggen, naast een vreselijk arrogante man met een Hallberg Rassy, die gelijk bang is dat we zijn mooie boot beschadigen met onze stoorwillen.

Op de leenfietsen, die door de Jumbo zijn gesponsord, doen we boodschappen bij een pas vernieuwde Jumbo. Mooi ruim en een geweldig uitgebreid assortiment. Daarna een rondje over de boulevard en Ien gaat mee. Het is voor haar toch te veel om helemaal naar de Pier te lopen en dus gaan we halverwege samen terug. De haven is dan al zo vol gelopen, dat er aan de andere kant van de achter haven geen plek meer is. Er liggen zelfs schepen in de voorhaven, tegen een hoge wand waar ze niet aan wal kunnen komen.

's Avonds hebben we met onze zoon Niels en zijn vriendin Tessa afgesproken om te gaan eten. Zij wonen in Den Haag en en weten een geweldige Indonesische eettent: Bogor. Als we er aankomen herinner ik me, dat ik vroeger, toen ik een jaar of 12 was, met mijn Opa en Oma ook daar heb gegeten. Er was niets veranderd aan het interieur, behalve dat de formica tafels nu houten tafels waren. Het eten was fenominaal. Alsof je in Indonesië bent. Een Bintang biertje maakte het compleet. Na afloop gaan we nog even aan boord een drankje drinken, tot tegenzin van onze buurman, die demonstratief het poortje in zijn reling dicht doet.

6 augustus Scheveningen (09:30) - IJmuiden (12:00)

De buurman wil 's morgens vroeg weg. dus moest er al vroeg verhaald worden. Gelukkig ging de buurman aan de andere kant ook gelijk weg, zodat we zonder veel moeite weer direct langs de kant gingen. Zo konden we nog even rustig ontbijten met verse broodjes van de Jumbo, eigen gemaakte jam en verse sinasappelsap. Om 09:30 maken wij ook los en gaan op weg naar IJmuiden. Een zonnige tocht, maar helemaal zonder wind. Deze reis hadden we zo langzamerhand net zo goed een motorboot kunnen hebben, want het aantal motoruren is enorm. Om 12:00 liggen we in de Marina aan de bekende M-steiger niet al te ver van de douches af. Ook voor vanavond is er weer een gezellig etentje geregeld. De zoon van Hans en Marianne, Peter woont met vrouw en kinderen vlak bij in Haarlem en die eten mee in het gezellige strandpaviljoen Zuidpier vlak achter de haven. Een uitgelezen adres voor heerlijke vis of garnalen, met een echt Amsterdamse sfeer.

7 augustus IJmuiden (10:00) - Monnickendam (18:00)

Om 10 uur vertrekken we richting de sluis, waar het al aardig druk is. De beroepsvaart komt en gaat en de jachten moeten geduld hebben. Na een uur zijn dat er zoveel, dat de sluismeester besluit om de grote en kleine sluis te gebruiken om alle jachte door te laten. Dan is dat het einde van het zoute water en gaan we over het Noordzee kanaal tussen enorme vrachtschepen door naar Amsterdam. Bij de Oranje sluis hebben we mazzxel en kunnen snel passeren. Monnickendam is ons doel en door de melding van de "invalide" aan boord worden we verwezen naar de buiten steiger aan de stadskant. We liggen 10 meter van de ingang van de douches af. Kon niet beter.

8 augustus Monnickendam (10:00) - Ketelhaven (18:10)

Voor vetrek halen we nog even 4 gerookte palingen, die we zoals vaker, na de sluis in Lelystad nuttigen. De sluis heeft onduidelijke problemen en we moeten meer dan een uur wachten voor dat we door kunnen. Ook bij de Ketelbrug zit het niet mee. We zijn net een paar minuten te laat voor de opening als we net na de brug zwaailichten zien en een al gauw ontstaat een enorme file. Door de luidsprekers meldt de brugwachter de problemen en we moeten wachten. Ambulance en sleepwagen komen opdraven en we zien dat er een motorfiets wordt opgeladen. Na drie kwartier rijden beiden weer weg richting Emmeloord en de file lost langzaam op. We hebben geluk want de volgende draaibeurt gaat door en dat is gelijk de laatste voor de avond spits. Om 18:10 liggen we weer op ons vertrouwde plekje in de Ketelhaven. Het log staat nu op 2704 en dat betekent, dat we deze reis 476 mijl hebben afgelegd en 97 motor uren hebben gemaakt. Het doel, de Engelse Zuidkust, hebben we niet bereikt, maar we hebben wel een hele fijne vakantie gehad en iedereen gaat met een goed gevoel weer naar huis.