banner

Winteronderhoud 2023

Voor het winterseizoen stonden niet veel klussen op het programma, behalve dat het roerblad, dat al een aantal keren in de winter kapot gevroren was, wat aandacht nodig had. De polyesterman van de jachthaven in Elburg had ons daar al een paar keer mee geholpen, maar adviseerde nu om het toch een keer grondig aan te pakken.
Via de Dehlerclub hebben we in 2018 een polyesterdag meegemaakt in Lelystad en daar was men zeer ervaren in het maken en herstellen van Dehler roerbladen. Dus Speer werd met de kont boven een lage steiger geplaatst, zodat het roer er af kon. Het moet immers een flink eind zakken voordat de roerkoning vrij is van de lagerbus. In Lelystad is het blad kaal gemaakt om de schuimkern goed te laten drogen. Daarna kon bepaald worden of er een geheel nieuw roer onder moest of dat een nieuwe polyester laag genoeg was.

Na een paar maanden drogen kwam er een goed bericht; de schuimkern was nog in orde en met een nieuwe gelcoat was alles weer in orde.
In het voorjaar was het roer weer gereed en kon het er weer onder gezet worden.

Zo was alles weer schoon en gereed om te water te gaan.

Op goede vrijdag nemen we weer afscheid van Elburg en gaan op weg naar de nieuwe Roggebotbrug. In de wintermaanden is het wegdek van de nieuwe brug geplaatst en de oude brug en sluis gesloopt. We melden ons via de nieuwe procedure met de mobiele telefoon aan, maar moeten desondanks nog meer dan een uur drijven voordat hij open gaat. Nieuwigheid zullen we maar zeggen. De bediening gaat nu op afstand vanuit Lelystad.

In Ketelhaven aangekomen vinden we helaas toch weer wat water onde de vloer, maar een verdroogde rubber ring van de drinkwatertank blijkt hiervan de oorzaak.

Een week later worden alle lijnen na een wasbeurt weer ingeschoren, inclusief de nieuwe piekeval die 2 meter langer is dan de vorige, zodat we iets meer ruimte hebben bij het strijken van het grootzeil. De oude piekeval wordt bevordert tot fokkeschoot. Zoals vaker moet er toch de mast ingeklommen worden, omdat één van de lijnen van de lazyjack uit de mast schiet. Sofine wil dat graag doen (dapper voor zo'n jonge meid) en prutst de lijn met een stukje fietsketting aan het uiteinde de mast weer in. Zo komt alles weer goed.