banner

Onderhoud winter 2015-2016

Speer blijft dit jaar in het water en antivries in het externe koelsysteem en het toilet zorgen voor bescherming tegen vorst, die overigens er nauwelijks was deze winter. Een klus lijst wordt gemaakt en afgewerkt als de temperaturen weer wat beter worden.

  • Nieuw grootzeil
    Hans neemt afscheid als directeur en krijgt een substantiële bijdrage voor een nieuw grootzeil.
    Net als de fok vorig jaar wordt het grootzeil er ook een van Hagoort. Er komen nu gelagerde rol leuvers voor het makkelijker vieren. Uitvoering Off-shore Performance en het doek = 8,52 Oz Fibercon Pro Dacron; Cross-cut.
    Het zeil is weer doorgelat net als het vorige zeil. Nieuw is de losse broek bij de giek, die voor een betere vorm zorgt bij minder wind. Een derde rif is niet meer nodig omdat het tweede rif iets hoger zit dan bij het vorige zeil. Omdat we geen dubbele reeflijnen meer hebben, komen er direct twee ringen voor de karabijn haken aan het voorlijk voor het reven.

  • Nieuw Maindrop systeem
    De oude Lazy Jack is niet waterdicht. Dit is een bekend probleem bij de Dehler en wordt veroorzaakt door de rits die niet waterdicht is. Hierdoor blijft er water in staan na regen en daardoor wordt iedereen nat bij het hijsen. Bovendien wordt het zeil erg groen na verloop van tijd.
    Dus besluiten we een nieuwe te kopen met een ander soort rits die wel waterdicht is. Bovendien laten we hem 5 cm hoger maken, zodat er aan de voorkant wat meer meer ruimte is voor een stijf nieuw zeil, dat door de gelagerde lopers meer ruimte inneemt. Tegelijk hebben we de fokkehoes opgestuurd die na een jaar al wat slijtplekken toonde. Daar is onder garantie een extra binnenkant ingezet.

  • Nieuwe spinaker val
    Elke winter worden alle vallen en schoten er afgehaald om te worden gewassen. Hierbij bleek de spinakerval bovenin een slijtplek te hebben waar een paar draden van de kern naar buiten kwamen. Tijd om te vervangen dus. De rest gaat in de wasmachine en komt er weer als nieuw uit te voorschijn. De BB lijn van de Lazy Jack is losgeschoten bij het loshalen en dus ga ik de mast in om een nieuwe voorlooplijn in te voeren. Als gewicht hebben we een stukje fietsketting en van ondere vissen we hem te voorschijn met een stukje ijzerdraad met een omgebogen puntje. Als ik toch boven ben, controleren we ook de stag bevestigingspunten in de mast. Alles ziet er prima uit.

  • Eindeloze lijn rolsysteem top genua.
    Om het in- en uit rollen van de top genua eenvoudiger te maken, laten we in de trommel een eindeloze lijn spltsen. Dit is specialisten werk wat niet iedereen kan. Immers de splits moet de zelfde dikte hebben als de lijn, om niet klem te komen zitten. In Zwolle worden we verwezen naar een bedrijf voor de beroepsvaart, waar iemand werkt die dit nog kan. Het is prima voor elkaar gekomen.

  • Electrische lier
    Het afgelopen jaar gaf de electrische lier een paar keer niet thuis; de motor draaide maar de lierkop bleef stil staan.
    Bij de demontage bleken de onderste kruis schroeven waarmee de lier op de balk vast zit slechts met veel moeite los te draaien. Toen het bronzen binnenstuk eindelijjk omhoog kwam, was daar het bewijs van het probleem gelijk zichtbaar. Door veroudering van het vet zat één van de palletjes vast geplakt en de ander bewoog ook moeilijk.
    Alle onderdelen zijn met wasbenzine goed gereinigd en met Lewmar Lierenvet ingevet. Na de montage draaide de lier weer geruisloos rond.

  • Accu monitor
    De accu monitor was een mogelijke bron van laadproblemen van de huishoud accu's. De monitor gaf een accu spanning tijdens het laden met de motor van 19Volt en dat was schrikken. De voltmeter bewees dat die waarde onzin was. Beide accu's hadden de normale 13.5V. Maar na een uur zeilen ging de plotter al weer uit door te lage accu spanning. Na het ontkoppelen van de sensor draden werden de accu's weer normaal opgeladen. De capaciteitsmeting in Roompot (Zeeland) wees ook uit dat de accu's nog perfect waren.
    Bij demontage van de monitor bleek er nog een 9V batterij in te zitten, die was leeggelopen. Alle contacten waren geoxideerd en ook de printplaat had te lijden gehad. Een reparatie bedrijf heeft alles weer kunnen reinigen en na montage en aansluiten geven beide accu's weer normale waarden aan.

  • Vloerbedekking
    De drukknopen in de vloerbedekking laten op diverse plaatsen los en het plaatselijke naaiatelier in Apeldoorn kan die met verstevigingsstukken weer netjes vast zetten.

  • Vlaggestok
    Na drie keer korter te zijn geworden het afgelopen jaar hebben we de vlaggestok vervangen en tevens de zwaar verbleekte vlag vervangen. Met de bandschuurmachine is de tapse onderkant op maat gemaakt.

  • Motor beurt
    De machinekamer heeft een goede beurt gekregen. De motor olie en het olie filter is vervangen, belangrijk voor de Yanmar motor is dat de olie van minerale oorsprong is, synthetisch of half synthethisch is niet toegestaan. De impeller van de buitenboord koelwaterpomp is vervangen, alhoewel deze er na 2 jaar nog erg mooi uitzag. Maar als je hem toch open hebt, dan maar beter toch vervangen. De V-snaren waren nog in goede conditie en zijn alleen wat strakker afgesteld.
    Zowel het grof als het fijn brandstof filter is vervangen. Het grof filter was wel behoorlijk vies, maar het fijn filter dat er al jaren in zat, was nog als nieuw. Door het vervangen van het fijn filter kwam er lucht in het systeem die er niet uit wilde. De motor hikte even en weigerde toen alle dienst. De havenmeester Dick kwam te hulp en wees een ontluchtingschroefje aan boven op de hogedruk brandstofpomp, dat we nog niet eerder hadden gezien. Daar kwam inderdaad veel lucht uit. De motor loopt weer als een zonnetje.

  •   
  • Romp en dek.
    Het dek was in de winter toch aardig groen geworden en met een stevige wasbeurt met cleaner is alles weer mooi wit. De waterlijn had flinke aangroei aan de zon zijde, maar de bezem deed wonderen.

  •   
  • Onderdekse lijnen en geleideblokken
    De geleide rollen van de onderdekse organisers zijn altijd een probleem. Er komt altijd flink water overheen en door de elektrische lier staat er vaak heel veel kracht op. Het zijn aluminium rollen die om een nylon bus draaien die op zijn plaats wordt gehouden door een RVS bout.
    Vorig jaar zaten ze allemaal vast en hebben we ze gereinigd en met Lewmar lieren vet ingesmeerd. Dat blijkt een goede keus te zijn geweest. Alle rollen waren nog mooi vettig en liepen soepel. Daar hoefde niets aan te gebeuren.

  •    
  • Steiger landvasten
    Om het instappen wat makkelijker te maken moeten de landvasten aan de steiger in onze haven wat korter. We liggen altijd met de kont naar de steiger en moeten dan een grote stap nemen om aan boord te komen. Dit is vooral lastig voor het overbrengen van proviand enzo. Dus splitst Hans 2 nieuwe, die een halve meter korter zijn.

  • Plotter update
    We krijgen bericht van Raymarine dat de plotter (E7) mogelijk een probleem heeft met het aanraakscherm. Door een verloop kan het zijn dat je ergens drukt, maar het scherm een hele andere positie registreert en daarom het systeem niet meer via het scherm te bedienen is. We sturen hem op naar Engeland en hij komt 3 weken later gerepareerd weer retour.
    Er blijkt een compleet nieuwe firmware op te staan en alle instellingen moeten opnieuw. Ook de waypoints zijn weg en moeten opnieuw worden ingevoerd.
    Voordeel is dat met de nieuwe software de stuurautomaat vanaf de plotter bediend kan worden. Bij een zware regenbui hoeven we dan niet meer buiten te blijven.

  • Nog eens de electrische Lier.
    Na een maand bleef de lier toch weer steken, terwijl de motor wel draaide. Dus nog maar eens uit elkaar gehaald en weer bleek dat de onderste palletjes waren blijven plakken. Het vet was ook niet helemaal schoon, maar de belangrijkste reden was te veel vet. De ruimte achter de pal is met opzet hol gemaakt zodat de pal niet plakt, maar met te veel vet doet hij dat toch. Na een betere schoonmaakbeurt en wat minder vet loopt de lier hoorbaar beter. Afwachten dus.