banner

Lier revisie

In mei kwamen er onheilspellende knars geluiden uit de aandrijving van de elektrische lier.
Demontage van het bovendeel van de lier gaf alleen een mooie en goed gesmeerde binnenkant te zien. Het moest dus uit de onderkant komen. Om de elektromotor te kunnen demonteren moeten de kabels los en de schakelkast los van de balk gemaakt. Daarna van onderen 6 kleine inbusbouten los friemelen en de motor met wormwiel overbrenging is er af.

     

Thuis op de werkbank kon het sleutelen beginnen. De bovenkant van de wormoverbrenging wilde niet zo maar uit elkaar, dan maar eerst de onderkant. Het deksel zit met een pakking met 8 bouten vast. De wormwiel ruimte is gevuld met een dun soort vet, dat er nog redelijk gezond uit zag. De tandwielen en het lager waren in prima conditie, dus moest de oorzaak mogelijk in de motor zitten.
Een 12 volt elektromotor lijkt op een startmotor en dus heb ik hem naar Van Dijk in Meppel gebracht, daar die revisie van startmotoren en dynamo's doet. De volgende ochtend melde hij, dat er een defect lager in zat en dat de motor van binnen wel erg vies was. Het lager was al besteld.

De daarop volgende dag kreeg ik via de App wat foto's met de mededeling dit is de echte oorzaak!

         

Ernstige vervuiling van de as en lagering veroorzaakte het knarsgeluid. Met name het naaldlager bovenin piepte vreselijk. Gelukkig kon alles nog prima worden gereinigd. 24 uur laten intrekken van de reiniger was afdoende en na goede smering kon alles weer in elkaar. Op de proefbank bleek het geheel weer te klinken als vanouds. Hij was weer klaar voor montage. Wij zijn veel dank verschuldigd aan René van Dijk die ons zeer snel en adekwaat heeft geholpen.