banner

Varen bij dichte mist in oktober 2015

Zondag 11 oktober 2015.

De vooruitzichten voor die dag waren best goed. Zo'n 18 graden en in de loop van de dag een lekker zonnetje. De wind zuid tot zuidwest 2 tot 3. Al met al een lekker dagje als afsluiting voor het seizoen.
Toen we wakker werden was het stikdicht van de mist. De uitspraak is immers "Trekt wel optimist", dus toch maar de auto in en op weg naar de Ketelhaven.

Op het Ketelmeer was het zicht zeer minimaal, een meter of 80. Dan de marifoon maar aan en om 10:15 meldt de Centrale meldpost ook dat het zicht zeer slecht is en de recreatievaart wordt dringend geadviseerd om niet uit te varen.

Hans heeft koffie gezet en als die op is starten we toch maar de motor om eens op het water te gaan kijken. We hebben nog nooit met mist gevaren en wat kan je nou op het Ketelmeer gebeuren. De plotter gaat aan en omdat we daar AIS op kunnen zien zijn we niet zo bang voor grotere schepen. Ook de radar gaat bij. Langzaam pruttelen we de haven uit en steken we het Ketelmeer op.

Er heerst een diepe aangename stilte op het water. Even later zien we een motorjachtje ons langzaam tegemoet komen. We zijn dus niet alleen!
Met een slakkengangetje gaan we op weg naar de Ketelbrug, maar we zijn er van overtuigd dat die, vanwege de mist niet zal draaien. Gaandeweg zien we toch wat opklaringen komen. Van de elektriciteitsmasten zien we alleen de voet tot zo'n 20 meter hoogte, de rest is verdwenen. We besluiten om na de masten terug te gaan. Bij de brug aangekomen wordt het zicht toch iets beter en omdat er aan de IJsselmeer kant van de brug een stuk of 8 jachten liggen te wachten, besluit de brugwachter op dat moment om voor het eerst die dag te draaien. We hebben dus geluk en profiteren van de gelegenheid. We gaan er door naar het IJsselmeer. De wind is er inmiddels ook een beetje bij gekomen en na de brug gaan de zeilen omhoog. Het doel is Urk en we varen met een knoop of 3 voor de wind die kant op.

In de buurt van Urk is de wind bijna weg, maar tot onze verbazing zien we aan bakboord een schip van ons weg varen en ook nog redelijk schuin. Zoals gewoonllijk met zeilen, passen we onmiddelijk de plannen aan en gaan ook bakboord uit. Met halve wind lopen we dan al gauw een knoop of 5. Ondanks de vooruitzichten dus toch een zeer aangenaam dagje. We zitten heerlijk in de zon en openen een biertje.

Om ons heen zien we, dat er ook vanuit Urk een flink aantal zeilboten onderweg is gegaan. De marifoon meldt alsmaar dat het zicht, met name tussen Enkhuizen en Stavoren, nog zeer slecht is (minder dan 80 meter). De brug bij Kornwerderzand wordt vanwege dichte mist niet bediend. We hebben dus erg veel geluk. Om 14:20 gaan we weer onder de brug door naar het Ketelmeer en zeilen op ons gemak terug naar de haven.

Een dag om niet gauw te vergeten.